Scroll Top
El sector agroalimentari a Catalunya i els requisits d'higiene

L’àmbit agroalimentari representa el primer sector econòmic de Catalunya, amb un volum de negoci de més de 38.200 milions d’euros i més de 163.300 treballadors, segons dades de l’any 2021 de Prodeca, l’agència de la Generalitat encarregada de la seva promoció.

En l’última dècada, les exportacions s’han incrementat un 45% en volum i un 65% en valor, portant els productes catalans a més de 200 països. A més, encara té un gran potencial per continuar creixent, sobretot de la mà dels productes elaborats o llestos per menjar, que han experimentat un notable creixement durant la pandèmia.

Això significa més necessitat de matèries primeres, més plantes d’elaboració específiques, més botigues d’alimentació i, en base a això, més requisits d’higiene, esterilització i desinfecció per preservar la salut i el benestar dels consumidors.

En aquest sentit, el compliment de les pautes higièniques en el procés de tractament, transformació, preparació, conservació i envasat de la indústria agroalimentària és tan important com la qualitat dels productes que s’elaboren.

Algunes empreses de major volum compten amb els seus propis recursos, però moltes altres confien aquesta tasca a una empresa com Deyse, que té la capacitat per posar en pràctica esquemes de neteja i desinfecció professionals, basats en els principals estàndards de qualitat alimentària.

 

EVOLUCIÓ I ADAPTACIÓ DEL PLA D’HIGIENE

En els darrers anys, l’increment sobretot del menjar envasat –ja sigui de la mà de marques especialitzades o impulsades pels mateixos supermercats– ha anat acompanyat d’un augment de l’exigència de la normativa, que ha implicat un increment dels controls en els punts crítics del procés, la millora de la formació del personal o la realització de tests microbiològics rutinaris.

“Tot això ha suposat que la neteja en la indústria alimentària hagi anat evolucionant i perfeccionant-se, adaptant-se a les noves normatives i necessitats. A Deyse tenim un departament especialitzat en indústria alimentària que està constantment revisant la normativa per incorporar-la als plans de treball i mantenir-los actualitzats”, comenta David García Vicens, gerent de Deyse.

I, a més, han anat incorporant les noves tecnologies per afinar encara més els processos. “Hem invertit molt esforç i recursos en digitalitzar els processos, ja que el principal és mantenir les indústries netes i desinfectades, però també és molt important la gestió documental de les actuacions realitzades”, afegeix, mentre detalla que compten amb aplicacions pròpies en què els treballadors disposen de les tasques que han de realitzar en cada moment, anotant tot el procés i posant a disposició del client tota la informació sobre l’estat de neteja a l’instant.

En una primera fase, Deyse analitza les necessitats específiques de cada client, proposant millores pel que fa a la maquinària per facilitar la feina i millorar el rendiment, productes químics més adequats al tipus de brutícia que es pugui trobar, processos de treball més efectius i eficients… Tot això queda detallat en el Pla de Neteja.

El client pot disposar d’un pla de neteja propi o bé encarregar a Deyse un pla personalitzat que s’elabora “a partir d’una visita i una anàlisi exhaustiva del centre de producció, detallant tots els ítems a netejar i les freqüències que es consideren necessàries”.

 

Instruccions específiques i formació: un compromís amb la qualitat

En ambdós casos, la figura del tècnic de qualitat és clau, ja que és qui actua sobre el terreny i es coordina amb el client. “A Catalunya, les mesures higièniques mínimes estan marcades per l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària. A més, les empreses poden optar per elevar els requisits en base a altres estàndards, siguin europeus o per complir amb certificacions ISO. Nosaltres podem adaptar el nostre pla d’higiene a cadascun dels nivells”, explica Sheila Pedrosa, tècnica de qualitat de Deyse.

Un pla que inclou les instruccions específiques sobre com netejar cadascuna de les zones de la planta, així com formació per als empleats en seguretat alimentària, registres de neteja, controls microbiològics i auditories periòdiques.

Aquest pla ha de ser específic per a cada planta o indústria, i tenir en compte les característiques de cadascuna de les zones d’elaboració. I està en constant monitoratge.

Els plans es revisen cada any. En aquest sentit, es tracta d’una tasca molt dinàmica, perquè hem de controlar i adaptar-nos constantment per complir amb els requisits, ja siguin normatius, de nous productes, de millora dels controls que es duen a terme…”, precisa Sheila, que actualment treballa en quatre plantes diferents, totes elles diferents: una de matèries primeres i tres més de producte elaborat, dedicades a l’elaboració de formatge, xocolata i menjar envasat.

“Hem de ser molt concrets i rigorosos, perquè cada producte té les seves necessitats i riscos”, afegeix.

De fet, la seguretat alimentària pren una importància clau en aquest àmbit, no només pel benestar dels consumidors, sinó perquè un error individual pot tenir com a conseqüència que tota una planta hagi d’aturar la seva activitat.

“Donem molta importància a la formació i a les instruccions de treball específiques”, remarca Sheila Pedrosa, que amb 12 anys d’experiència en aquest camp assegura que l’evolució de les mesures ha estat notable, tant pel que fa a la neteja i a les mostres microbiològiques de les superfícies de contacte, com al control d’al·lèrgens.

“Per exemple, a la fàbrica de xocolata, la zona en què es manipula l’avellana està aïllada i amb mesures especials, per evitar que es produeixi una contaminació creuada amb altres productes aptes per a al·lèrgics als fruits secs”, comenta la tècnica de qualitat de Deyse.

D’aquesta manera, Deyse vol aportar el seu granet de sorra al creixement del sector agroalimentari català, que no només té un gran pes econòmic, sinó que és pioner en innovació i tecnologia vinculada al producte i a la seva transformació, segons remarquen des de Prodeca. I, perquè continuï sent així, la higiene sempre serà un factor decisiu.

Publicat abans a: https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/epc/epbrands/cerca-de-ti/sector-agroalimentario-e-higiene.html