Scroll Top
Professionalització als serveis de neteja i higiene al sector industrial alimentari català - Limpiezas Deyse

El 2024, el sector agroalimentari català va assolir un rècord històric en exportacions, superant els 15.727 milions d’euros i distribuint els seus productes a més de 200 països.

Aquest sector, que aporta prop del 20% del PIB català, va consolidar la seva posició com el principal motor de l’economia catalana, tant en volum de negoci com en nombre de treballadors, segons dades de Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball de Catalunya, i Prodeca, l’empresa pública promotora d’aliments catalans.

Aquest èxit exportador és fruit de la qualitat intrínseca dels productes, de la seva riquesa i diversitat, una qualitat que ha de ser lligada a estrictes estàndards d’higiene i seguretat alimentària que regeixen a les plantes de producció.

Per això, moltes companyies confien aquesta tasca a Deyse, filial de Clece, especialitzada en serveis de neteja i manteniment professionals, basats en els principals estàndards de qualitat alimentària. David García, gerent de la companyia, explica:

“La neteja industrial ha evolucionat al llarg del temps, perfeccionant-se per complir amb estrictes plans d’higiene, seguretat i eficiència operativa. Per això, a Deyse, comptem amb un departament especialitzat en indústria alimentària que realitza una revisió contínua i rigorosa de la normativa aplicable, i treballa estretament amb cada client per optimitzar i adaptar tant les instruccions com els plans de treball. Així, garantim el compliment de la normativa i la millora contínua dels processos de neteja”.

 

Neteja professional com a part del sistema d’innocuïtat

Tot i que algunes vegades passin desapercebudes, la neteja i la desinfecció industrial són una part indispensable per garantir que els productes alimentaris arribin al consumidor amb la màxima seguretat i garantia, sense riscos microbiològics, mantenint la seva qualitat i amb una vida útil allargada.

Cada superfície, equip i eina que entra en contacte amb els aliments ha de sotmetre’s a rigorosos protocols de neteja per evitar contaminacions creuades i la proliferació de patògens.

Altrament, explica Elisabeth Moreno, responsable de qualitat en la neteja d’indústria alimentària de Deyse, “pot veure’s amenaçada la qualitat del producte, ja que es poden generar brots de toxiinfeccions alimentàries, i haver presència d’al·lèrgens no declarats, malmetent lots sencers. Això pot tenir conseqüències greus tant per a la salut dels consumidors com per a la reputació de l’empresa”.

Així doncs, les empreses han de complir uns requisits legals essencials per protegir la salut del consumidor, i la neteja i la desinfecció són una part essencial dels sistemes de gestió d’innocuïtat alimentària, com l’APPCC (Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control), la norma ISO 22000 o la certificació mundial de qualitat i seguretat BRCGS (traducció de les seves sigles en anglès: Normes Globals del Consorci Minorista Britànic).

 

Necessitats específiques de la indústria alimentària

Per tot això, Deyse acompanya els seus clients mitjançant el assessorament tècnic i la formació del personal, oferint solucions adaptades i específiques per a cada instal·lació, utilitzant productes homologats per garantir el compliment dels estàndards del sector i a través de la proposta de millores pel que fa a maquinària per facilitar la feina i millorar el rendiment.

“L’anàlisi exhaustiu de les característiques físiques de la planta elaboradora, el tipus de producte processat, els equips i superfícies implicats i les condicions ambientals ens permet dissenyar protocols de neteja i desinfecció adaptats a les necessitats reals de cada entorn productiu, assegurant una neteja i desinfecció eficaç sense comprometre la integritat dels professionals ni la seguretat dels aliments”, detalla Moreno.

Tot això queda detallat en un Pla de Neteja que inclou les instruccions específiques sobre com netejar cada una de les zones de la planta, la formació del personal en seguretat alimentària, els registres de neteja, els controls macrobiótics i les auditories periòdiques a superar. Un pla que es revisa cada any i està en constant monitorització.

A més, la responsable de qualitat en la neteja d’indústria alimentària de Deyse explica que, per controlar el compliment dels plans d’higiene, “realitzem controls visuals; verificacions microbiològiques, com els test d’ATP una prova que detecta la presència de contaminació biològica en una superfície o aigua o plaques de contacte; revisem els registres i fem auditories periòdicament. Tot això ens permet identificar desviacions del pla i, en cas de ser necessari, aplicar accions correctives de manera immediata”.

Per tot això, la neteja i la desinfecció a la indústria alimentària no només és una qüestió normativa, sinó que constitueix un esglaó més del procés productiu contribuint a la seguretat alimentària i a la generació de confiança per part del consumidor final.

 

Neteja i desinfecció a la indústria alimentària de Catalunya - Limpiezas Deyse

Protocols de seguretat i higiene a la indústria alimentaria catalana - Limpiezas Deyse